L’1-6-2023 han entrat en vigor les noves situacions especials d’IT per als casos de menstruació incapacitant secundària, interrupció de l’embaràs i les darreres setmanes de gestació. LO 1/2023 per la qual es crea la figura de la situació especial d’incapacitat temporal per contingències comunes amb diferències respecte a la IT.
- En cas de menstruació incapacitant generada per una patologia diagnosticada prèviament. Encara que la Llei no aclareix quines són aquestes patologies, l’exposició de motius podem trobar com a exemples l’endometriosi, miomes, malaltia inflamatòria pèlvica, adenomiosi, pòlips endometrials, ovaris poliquístics, o dificultat a la sortida de sang menstrual de qualsevol tipus, podent implicar símptomes com disparèunia, disúria, infertilitat, o sagnats més abundants del normal. Per accedir a aquesta prestació no es requereix període mínim de cotització.
- En la situació posterior a la interrupció de l’embaràs –sigui voluntària o no– mentre la treballadora rebi assistència sanitària i estigui impedida per al treball. Si la interrupció de l’embaràs és deguda a un accident de treball o una malaltia professional, tindrà la consideració de situació d’IT per contingències professionals. Tampoc no requereix període mínim de cotització.
- Des del primer dia de la setmana 39 de l’embaràs de la dona, llevat que estigui en situació de risc durant l’embaràs, si compleix els requisits de cotització per a la prestació de maternitat.
L’accés a la prestació està condicionat a que la dona reuneixi el mateix període de carència exigit per accedir a la prestació per naixement i cura de menor, és a dir (LGSS art.178):
- si és menor de 21 anys a la data de l’inici del descans: cap;
- si té entre 21 i 26 anys: 90 dies dins dels 7 anys immediatament anteriors; o 180 dies a tota la vida laboral;
- si es major de 26 anys: 180 dies dins dels 7 anys immediatament anteriors o 360 dies a tota la vida laboral.
Durant aquestes situacions es manté l’obligació de cotitzar (LGSS art.144.4 redacc LO 1/2023).