El finançament és un dels passos a fer per poder tirar endavant qualsevol empresa. Des de ja fa un anys una manera per a trobar inversors han estat els crowdfundings, plataformes sovint ubicades a Internet, on qui ho desitgi pot aportar una quantitat X de diners a un projecte determinat. En funció de la quantitat aportada, el donant o mecenes rep una compensació, que pot anar des de petits objectes o mencions pràcticament simbòliques, fins a productes, derivats o privilegis relacionats amb el projecte.

Com és el criteri que aplica Hisenda en la fiscalitat del crowdfunding

La fiscalitat que afecta el crowdfunding o micromecenatge, segons el criteri de l’Agència Tributària (recentment reiterat en la consulta vinculant V1811-16), està lluny del que hauria de ser si imperés el sentit comú.

Segons hisenda i resumint, si fem una aportació econòmica desinteressada a un projecte empresarial que ens sembla atractiu, el perceptor ha de practicar una autoliquidació de l’Impost sobre successions i donacions. Portar a terme a la pràctica aquesta interpretació suposa per l’emprenedor una càrrega administrativa desmesurada, i un cost impositiu excessiu.

En cas que hi hagi contraprestacions associades a l’aportació (recompenses, etc…), la fiscalitat es complica molt més, depenent llavors la tributació definitiva de la condició de l’emprenedor (empresari o no). En aquest sentit, tot i que es vulgui fer correctament, la complexitat és desmesurada i la inseguretat jurídica garantida.

 

[quoteac]Si tens algun dubte sobre com gestionar la teva fiscalitat o vols saber com s’ha de gestionar el teu cas específic, contacta’ns i els nostres professionals t’ajudaran[/quoteac]