El 31 d’octubre acaba el termini per triar una base de cotització superior a la que actualment té establerta i és un bon moment per pensar si us interessa o no.

La modificació de la base de cotització pot realitzar-se dues vegades a l’any, tant a l’alça com a la baixa. El primer període va de l’1 de gener al 30 d’abril, i es fa efectiu des de l’1 de juliol; el segon va de l’1 de maig fins el 31 d’octubre i comença a tenir efectivitat l’1 de gener de l’any següent.

El 80% dels autònoms cotitzen per la base mínima però, la UPTA, Unió de Professionals i Treballadors Autònoms, adverteix de la importància de valorar el recorregut de cotització i establir bases mitjanes altes abans dels 47 anys.  I en cas de no tenir-ho clar sempre pot esperar al següent termini, el proper 30 d’abril.

Per què hi ha aquesta limitació d’edat? És important tenir present que, com a resultat de les polítiques d’ajust, hi ha hagut canvis importants en el règim de pensions:

  • L’edat legal de jubilació s’elevarà progressivament fins 2027. Des de llavors, tots ens jubilarem als 67 anys, excepte aquells que ja hagin cobert el període màxim de cotització (38,5 anys).
  • A partir de 2025, el període mínim de cotització s’estendrà de 15 a 25 anys.

Fa uns anys, els autònoms cotitzaven el mínim possible fins arribar a aquesta edat i, a partir dels 47 pujaven la seva base de cotització per tenir una millor jubilació. Ara, la Seguretat Social ha fixat aquests límits per moderar aquests augments, i els autònoms que planegin la seva jubilació hauran d’incrementar les seves quotes a la seguretat social fins a la base màxima  a partir dels 42 anys per aconseguir la pensió màxima.

Per poder obtenir la pensió màxima, els autònoms haurien per tant començar a pujar la seva base de cotització abans de fer els 47 anys. Per als que no ho facin, s’han establert un seguit de límits. Veure: Trams de bases de cotització RETA 2016.

“L’idoni seria cotitzar per rendes reals, sense importar l’edat que un tingui”, suggereix César García, secretari institucional de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). “Tot és directament proporcional al que es cotitza. No es tracta només de la jubilació, sinó també de les altres contingències, com la malaltia professional o l’accident de treball “, argumenta.

També existeixen altres fórmules per assegurar la seva jubilació com a autònom. Els autònoms, cada vegada més, opten per altres possibilitats d’estalvi de cara a assegurar-se una bona jubilació: plans de pensions privats, assegurança de jubilació, fons d’inversió o plans individuals d’estalvi sistemàtic, entre altres. En aquest escenari, fomentar l’estalvi privat pot esdevenir una ajuda important per a molts treballadors. Una de les opcions disponibles són els plans de pensió, la immediata avantatge està en la seva fiscalitat.

[quoteac]Si tens algun dubte sobre quina és la teva base de contització i preveure com serà la jubilació, contacta’ns i els nostres professionals t’ajudaran[/quoteac]