Prevenció de riscos

L’empresari ha de garantir la seguretat i salut dels treballadors al seu servei. Encara que suposi unes despeses grans, la prevenció de riscos és bona per al seu negoci i els ajuda a millorar. Per això, de vegades s’anteposen els resultats empresarials a la prevenció de riscos, bé per la pressió de complir terminis, bé per assolir els objectius, s’acaba anteposant això a la seguretat dels treballadors.

L’Avaluació de Riscos és el primer pas que la llei obliga a donar a les empreses per dur a terme una política preventiva eficaç. Però els inspectors i auditors sovint es troben amb avaluacions incompletes o que contenen errors de base, i fins i tot amb empreses que ni tan sols han fet una avaluació.

En definitiva la prevenció és també una àrea de gestió i per tant no n’hi ha prou amb contractar un tècnic per dir que es compleix amb la normativa vigent, s’ha d’abordar amb una òptica empresarial, s’ha de dotar dels recursos necessaris i s’han d’exigir resultats. La fi de la funció de la prevenció no és tenir una Avaluació de Riscos sinó aconseguir les condicions de treball més segures i saludables possible.

Aquests són els 10 errors més freqüents que solen cometre les empreses a l’hora de realitzar la seva avaluació de riscos:

  1. Tenir una bona política de prevenció i no utilitzar-la, o no tenir política de prevenció. Moltes empreses tenen aquesta política només per dir que hi ha davant de possibles inspeccions, però no l’apliquen, tot i saber (o sense saber) la importància que té.
  2. Preparar un pla de control de riscos. Els mètodes de control s’han d’escollir tenint en compte els següents principis:a) Combatre els riscos en el seu origenb) Adaptar el treball a la persona, en particular pel que fa a la concepció dels llocs de treball, així com a l’elecció dels equips i mètodes de treball i de producció, amb intenció d’atenuar el treball monòton i repetitiu ia reduir els efectes del mateix en la salut.
  3. Tenir en compte les característiques psíquiques com a factor de risc. Pel que fa a la prevenció de riscos se sol tenir en compte les característiques físiques, no així les psíquiques. Aquestes característiques psíquiques ens fan a cada persona diferents, i per tant, a cada treballador també. Som tots igual de vulnerables a l’estrés o l’assetjament laboral? En la mateixa situació, dues persones poden tenir, amb certesa, reaccions totalment diferents. Entre d’altres motius, aquests factors al costat d’una falta d’atenció o distracció poden ser motiu de riscos laborals.
  4. Desaprofitar al treballador com a font d’informació de primera mà. Les avaluacions sovint se centren en els criteris objectius que aporta el tècnic en seguretat. Però per si sol no és suficient, ja que ha de tenir present a més que la participació dels treballadors és un principi bàsic de la prevenció de riscos laborals que no pot eludir (art. 12 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, LPRL).
  5. No analitzar les particularitats de cada lloc. Un alt percentatge dels accidents laborals es deuen, en part, al fet que no havia estat avaluat el risc específic que els va originar. Per això, cal adequar l’avaluació i les mesures preventives a les característiques de cada lloc de treball i de cada empleat.
  6. No emprar un mètode sistemàtic. Els riscos per a la seguretat i salut són el resultat de molts aspectes que han d’estar controlats i avaluats: l’estat de les seves instal·lacions, els equips de treball i l’activitat que es porta a terme a l’empresa i en cada un dels llocs, etc.
  7. No analitzar els riscos in situ. El problema que pot suposar externalitzar la realització de l’avaluació de riscos és que els serveis aliens a vegades poden tendir a simplificar l’avaluació, de vegades fins i tot fins al punt de no realitzar un treball de camp.
  8. Oblidar les malalties. L’avaluació de riscos laborals sovint se centra gairebé exclusivament en els accidents, però l’avaluació ha de contemplar cada problema, inclosos els possibles perills que puguin causar una malaltia, tant a curt com a llarg termini: aspectes ergonòmics i psicosocials, agents físics, químics o biològics, etc.
  9. No realitzar un seguiment. Algunes empreses realitzen una avaluació de riscos inicial i després no l’actualitzen. L’avaluació de riscos s’ha de revisar cada vegada que es produeixin circumstàncies com aquestes: canvis dels equips de treball o introducció de noves tecnologies en un lloc de treball, canvis en les condicions de treball o incorporació de treballadors especialment sensibles a les condicions del lloc …
  10. No controlar que els treballadors compleixin les mesures de seguretat. De vegades l’empresa fa les coses bé, però és el treballador qui no li dóna importància a la seva seguretat pensant que no passa res, o perquè les mesures de seguretat li semblen incòmodes. Cal obligar els treballadors a que compleixin amb la política de prevenció de riscos laborals, fins i tot sancionant-los en cas d’incompliment.

En definitiva, és important que les empreses portin a terme una avaluació de riscos adequada i de qualitat. Tenir en compte tots aquests aspectes garanteix un model d’empresa més eficaç que a més de complir amb la llei (art. 16 de la LPRL), pot minimitzar o eliminar més accidents i danys a la salut, alhora que millora la productivitat i rendibilitat de la companyia.

[quoteac]

Tens algun dubte o necessites ajuda en avaluació i prevenció de riscos per al teu negoci? Contacta’ns sense compromís i els nostres experts en matèria laboral t’ajudaràn

[/quoteac]