El 18 d’Octubre s’ha celebrat amb un gran èxit de públic la Tercera Mostra d’Emprenedors organitzada per El Giroscopi, consultoria estratègica de l’Assessoria Codina. Com en les passades edicions, l’objectiu era ajudar a difondre nous i innovadors projectes empresarials. Quatre emprenedors expliquen el seu negoci i un jurat, valorant la idea, la seva originalitat i potencial, i la presentació, atorga un premi de 1.000 € al que consideren el millor dels quatre. Prèviament, un parell d’empreses ja consolidades expliquen la seva experiència a l’audiència i la posen a disposició, especialment, dels joves emprenedors.
L’acte va començar amb la benvinguda als assistents que va donar-los en Josep Mª Codina, representant a l’Assessoria Codina. Seguidament, va cedir la paraula a l’Alcalde de Girona, Sr. Carles Puigdemont, qui havia tingut la deferència d’assistir juntament amb la Tinent d’Alcalde, Marta Madrenas. El senyor Alcalde va voler enviar un missatge d’encoratjament als emprenedors, pregant-los de no deixar-se atemorir per les circumstàncies actuals, de no tenir por, i de moure’s perquè , va dir, Catalunya té un gran potencial, més enllà de la prestació de serveis de lleure. Va explicar que l’Ajuntament havia presentat el mateix dia, en reunió del consell econòmic i social, un informe que dóna una imatge de gran nitidesa del mercat laboral i de l’atur de la ciutat de Girona. Una eina que serà de gran utilitat en el camí de sortida de la situació actual.
Tot seguit, es va cedir la paraula a la primera de les empreses ja consolidades, WikiArtMap, representada per la seva fundadora Maite Oliva. Per presentar-nos la seva empresa va començar reproduint-nos el resum que els va dedicar el programa “Miradas” del segon canal de la RTVE. WikiArtMap és el mapa de l’art a l’espai públic concebut des d’una perspectiva global, no local. El mapa d’art cobreix tot el món i, presentat el 28 de Març de 2012 amb 8 mil localitzacions, en té ja 20 mil, introduïdes pels usuaris amb la supervisió dels experts de WikiArtMap. El projecte va agafar volada mercès la col·laboració del “Ministerio de Cultura” i, com va explicar-nos la Maite, quatre idees fonamentals descriuen els objectius de l’empresa: ser un diccionari de l’art, aportar un punt de vista neutral, tenir el contingut lliure i ser una eina reutilitzable. El projecte ocupa a dotze professionals i té ja desenvolupat un model de negoci sostenible per al futur, amb serveis a empreses i entitats –com mapes i continguts- i un model d’ingressos publicitaris.
A continuació, i encara dins el primer bloc, va prendre la paraula en Jordi Martí, qui va explicar les seves experiències i les de la seva empresa, Indústries Còsmic, a la Xina. Còsmic fabrica accessoris de bany de qualitat i va tenir l’encert estratègic d’instal·lar bona part de la producció a la Xina en el moment oportú. Aquest encert li ha permès sobreviure durant moments molt difícils per al seu sector- perjudicat a Europa pels alts costos laborals i el preu de les matèries primeres – comprar competidors i integrar-se al grup Roca, primer fabricant mundial d’elements de bany. En Jordi ens va ensenyar la importància de ser valent i de com, moltes vegades, quedar-se quiet és el mateix que anar enrere. L’explicació va anar acompanyada d’interessants anècdotes sobre la cultura xinesa i el que podríem anomenar “fer negocis a la Xina”. Sé que alguns dels assistents, en el moment del “networking”, van aprofitar per preguntar-li més coses sobre la seva experiència.
Va arribar aleshores el moment dels emprenedors. El primer va ser en David Huerva qui ens va explicar com, des del mateix edifici on es celebrava la Mostra, el Narcís Monturiol – recordant el català inventor del submarí – la seva empresa Skitude desenvolupava i aplicava les noves tecnologies al servei del món de l’esquí. Skitude és una plataforma que permet a l’esquiador recollir informació sobre 2.500 estacions d’esquí en temps real i li dóna també eines per recollir la seva activitat esportiva. Aquest estiu, hivern a l’hemisferi Sud, han començat a incorporar estacions xilenes i argentines i aquest hivern començaran a ampliar la cartera d’estacions europees i nord-americanes. El disseny és modern i vaig veure una aplicació que em va semblar molt útil per als que esquiem en família: un geolocalitzador per saber a quin lloc de les pistes és tothom en cada moment. Però això és només una de les moltíssimes coses que Skitude ofereix. Una bona eina i molt útil per als nombrosos afeccionats a l’esquí que hi ha arreu del món.
La segona presentació d’empresa emprenedora la va fer la Vera Salvat, de l’empresa ‘I loft you‘, que es va definir com disseny assequible per a la vida real. Podríem dir que ‘I loft you’ és un estudi d’interiorisme diferent que combina la frescor de la joventut amb el low cost. Per preus molt i molt interessants, ‘I loft you’ es compromet a resoldre la decoració de qualsevol espai analitzant les necessitats de l’usuari, trobant-ne la solució, comprant els mobles i instal·lant-los. En resum, marxes el matí de casa, et reformen el dormitori i quan arribes a casa al vespre, et trobes els mobles nou i el llit fet. Claus en mà. Vaig veure alguns assistents amb els ulls ben oberts i gent demanant la targeta a la Vera en acabar.
Els tercers emprenedors eren els germans Cebrià de l’empresa Eventgo. L’Albert ens va fer una presentació del seu model de negoci: una agència de viatge adreçada a tot el món i especialitzada en esdeveniments esportius, especialment els relacionats amb el món del motor. Es podia reconèixer en l’exposició de l’Albert un sentiment clar: la passió per la feina que fa. Està clar que, com va explicar, no fan res més que treballar en el que més els agrada, transmetent els seus coneixements i experiència als seus clients.
Finalment l’equip de Giroval ens va sorprendre amb una presentació ben original: van fer una petita representació teatral dels avantatges d’anar a la perruqueria amb un val de descompte de Giroval. Preus que poden ser un 75% més barats en comerços que busquen aprofitar hores baixes de feina i donar-se a conèixer a nova clientela. El client de Giroval només ha de visitar la web, cercar una oferta que li interessi, agafar-la i imprimir el Giroval. Amb això pot anar i gaudir de l’oferta que, de moment, com van explicar la Judit Arroyo, es limita a serveis. Un punt en el que va insistir és que combinen la potència d’Internet amb el coneixement dels comerços locals, doncs Giroval concentra al seva activitat a les comarques gironines.
Acabades les presentacions vam anar a beure una copa de xampany i a picar alguna cosa mentre fèiem el que abans se’n deia relacions públiques i ara se’n diu networking. En definitiva, fer-la petar amb amics i coneguts en un ambient distés.
El jurat, mentrestant, es va retirar per deliberar. Aquest any els membres eren l’Anna Albar, Presidenta de Fira de Girona, en Jaume Fàbregas, que representava la Cambra de Comerç de Girona, el periodista Jordi Corominas, de la cadena SER, la Carme Coll de Comunica i en Joan Codina, advocat. Malgrat que la seva feina va ser difícil perquè la qualitat dels quatre projectes era molt gran, van decidir-se per premiar a la Vera Salvat de l’empresa ‘I loft you‘, que va recollir ben cofoia el premi de 1.000 € lliurat per l’Assessoria Codina.
Felicitem a tots els emprenedors i els desitgem molt d’encert i sort en els seus projectes. Encara que soni una mica exagerat, el nostre futur està en les seves mans i en les de que, com ells, amb il·lusió, es lleven ben d’hora cada dia per tirar endavant empreses que donen i donaran feina a molta gent i faran créixer la riquesa i el benestar del nostre país. Ànims doncs, amics emprenedors.