Un dels episodis històrics que més em va impactar va ser l’epidèmia de la pesta negra a Europa ocorreguda durant els anys 1346 i 1353.

Sembla que l’origen està en la invasió mongol a la ciutat de Caffa, al Mar Negre, i que des d’allà es va estendre, via el Mediterrani, per tot Europa.

El fet de ser una malaltia inesperada, ràpida i letal, de la que s’ignorava el seu origen, i per tant el seu remei, i que, a més, afectava tant a rics com a pobres, va provocar que tota Europa visqués immersa en un estat apocalíptic.

S’estima que, per exemple, la península ibèrica va passar de 6 milions d’habitants a 2,5 milions, un 58 % de la gent!, i la regió italiana de la Toscana, coneguda pel seu dinamisme econòmic, va perdre entre el 50 i 60% de la seva població. Aquestes morts es repetien per Alemanya, França, Anglaterra,… resumint, dels 80 milions d’habitants que tenia Europa en varen sobreviure uns 30 milions.

Tot i així, davant d’aquesta catàstrofe, cal que fem una lectura positiva.

Els anys següents a l’epidèmia es varen incrementar els salaris a causa de l’escassetat de treballadors i molta gent va deixar el camp per anar a treballar a la ciutat, accelerant així el creixement i dinamisme. Alhora els pagesos pobres varen poder accedir a les terres abandonades i convertir-se així en pagesos propietaris. Tots aquests canvis sembla que varen accelerar l’inici del Renaixement i amb ell la modernització d’Europa.

No és la meva intenció que haguem de passar per una altra desgràcia d’aquesta magnitud, però si que vull insistir en que sempre, encara que estiguem en el pitjor dels escenaris -i això ens ho ha ratificat la història-, sempre hi ha oportunitats per créixer i progressar!!

Ara, i a resultes d’aquesta maleïda crisi, ens trobem davant d’un altre repte, però ara tenim molts més coneixements, experiència i tecnologia que en el s XIV, tenim, en definitiva, més instruments que mai per a una capacitat de reacció òptima, només ens falta treure’ns de sobre aquest estat apocalíptic que ens acompanya.

 

Josep Maria Codina

Gerent i Soci d’Assessoria Codina