Avui he anat al Parc Tecnològic de Girona i he assistit a la xerrada d’en Xavier Verdaguer de l’empresa innovalley (www.innovalley.us i www.xavierverdaguer.com) organitzada per Catalunya Valley ( www.catalunyavalley.cat ). En Xavier és un emprenedor expert i atrevit que ha estat capaç d’anar a Califòrnia i muntar la seva empresa a Silicon Valley.

En Xavier ens ha explicat que aquí tenim gairebé els mateixos ingredients que a Silicon Valley per afavorir la creació d’empreses però que la nostra forma de cuinar-los és diferent. Jo m’atreviria a dir que no només diferent, sinó pitjor, perquè els resultats a un lloc i a l’altre són els que són. Una de les diferències esmentades per en Xavier ha estat la diferent actitud cap al fracàs que tenen els americans: fracassar forma part del seu aprenentatge i s’accepta. Ningú se n’amaga, ni en els currículums, d’haver punxat amb una empresa.

D’altra banda, els americans tenen una cultura d’èxit: està ben vist tenir èxit i s’admira a qui en té. En canvi aquí no cal dir el que passa: encara arrosseguem els clixés esquerranosos que consideren a cada empresari un sospitós i a cada empresari amb èxit, un explotador.

No cal dir que els Estats Units tenen moltes coses dolentes, molt pitjors que les nostres, però és cert que en cultura emprenedora ens passen cent cops la mà per la cara. I com que ara el que toca és espavilar-nos, hem de procurar imitar als mestres i arriscar-nos. Hem d’acceptar que un fracàs empresarial no és la fi del món i respectar a qui l’ha tingut per haver-ho intentat i animar-lo a que ho torni a intentar. I hem de respectar a qui ha tingut èxit i posar-lo com a exemple a imitar.

La meva enhorabona, doncs, a Catalunya Valley i a tots els que han organitzat la xerrada d’avui per haver-nos portat a un exemple a seguir. Xavier Verdaguer que et vagi molt bé i que tinguis molts d’imitadors.

Agustí Codina

Soci i Advocat d’Assessoria Codina