La Subdirecció General de Protecció Internacional ha notificat massivament, durant el present mes de març, la denegació de sol·licituds d’asil i protecció internacional a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Aquesta mesura es fonamenta en la imminent entrada en vigor del nou Reglament d’Estrangeria, prevista per al 20 de maig de 2025.

En particular, la disposició transitòria cinquena d’aquest reglament estableix una via excepcional per a la regularització de determinats estrangers en territori espanyol, aplicable exclusivament a aquelles persones la sol·licitud d’asil de les quals hagi estat denegada de manera ferma. Aquest procediment de regularització eximeix del compliment dels requisits de permanència exigits per a les autoritzacions de residència per raons d’arrelament. No obstant això, per acollir-s’hi, el sol·licitant haurà d’haver estat en situació administrativa irregular durant un període mínim de sis mesos abans de presentar la sol·licitud, que es podrà formalitzar entre el 20 de maig de 2025 i el 20 de maig de 2026.

Aquest procés de denegacions massives pot generar una situació d’irregularitat administrativa sobrevinguda per als sol·licitants d’asil que, fins ara, es trobaven en situació legal en virtut del procediment de protecció internacional.

Davant aquesta circumstància, es recomana  a totes les empreses que revisin exhaustivament la situació legal dels seus treballadors amb permisos vinculats a la protecció internacional. La contractació d’un estranger en situació administrativa irregular constitueix una infracció molt greu, poden comportar sancions econòmiques d’entre 10.001 i 100.000 euros.

Finalment, en cas de denegació del permís de protecció internacional, l’estranger podrà continuar treballant només si interposa un recurs de reposició o un recurs contenciós administratiu i sol·licita expressament l’adopció de mesures cautelars que permetin mantenir la seva autorització per treballar. Si no sol·licita aquestes mesures cautelars, podrà romandre en situació administrativa regular fins a la resolució definitiva del recurs, però sense dret a exercir cap activitat laboral durant aquest període.