Cal recordar que, des del 20 de maig de 2025, que ha entrat en vigor el nou Reglament d’Estrangeria, aprovat mitjançant Reial decret el 19 de novembre de 2024 i publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE) en data 20 de novembre de 2024. Aquest nou text reglamentari introdueix modificacions substancials en els procediments administratius relacionats amb els règims de residència, regularització, reagrupació familiar i autoritzacions per a estudiants estrangers.
Principals novetats:
- Reducció del termini per circumstàncies excepcionals d’arrelament.
Es redueix de tres a dos anys el període mínim de permanència a territori espanyol exigit per poder accedir a una autorització de residència per circumstàncies excepcionals d’arrelament. La vigència inicial de l’autorització serà d’un any, prorrogable per quatre anys addicionals.
- Nova figura: arrelament de segona oportunitat
S’introdueix una nova via per a persones estrangeres que, havent obtingut una residència legal, no van poder renovar-la (per exemple, per manca de cotitzacions a causa de pèrdua d’ocupació) i que acreditin una estada continuada de dos anys des de la pèrdua del permís. Aquesta via no és aplicable als sol·licitants d’asil.
- Règim transitori per a sol·licitants de protecció internacional
S’estableix una regularització provisional fins al 20 de maig de 2026, per a aquelles persones a qui s’hagi denegat l’asil mitjançant resolució ferma amb una antiguitat mínima de sis mesos. Transcorregut aquest termini, s’extingeix aquesta possibilitat.
- Nou permís per a familiars de ciutadans espanyols
Aquest nou permís comprèn tant els familiars directes (cònjuges o parelles de fet, fills i ascendents), com aquells membres de la família extensa que puguin acreditar dependència econòmica del ciutadà espanyol. Es flexibilitza, a més, el límit d’edat per a la reagrupació de fills, que s’amplia fins als 26 anys, i s’introdueix la possibilitat de presentar les sol·licituds des del territori espanyol, evitant així els tràmits consulars.
Pel que fa als ascendents, a partir d’ara, aquells que tinguin entre 65 i 80 anys hauran d’acreditar que es troben efectivament a càrrec del familiar espanyol, tot i que una instrucció interpretativa publicada recentment ha corregit l’exigència inicial de retorn al país d’origen per iniciar el procediment, permetent que els majors d’edat i ascendents puguin sol·licitar el permís des d’Espanya.
- Modificacions en el règim d’estudiants estrangers
En relació amb els estudiants estrangers, el nou reglament introdueix diverses modificacions rellevants. D’una banda, es permetrà treballar fins a 30 hores setmanals a aquells que cursin estudis superiors. A més, es podrà realitzar fins al 50 % de la formació en línia, i es flexibilitzen els requisits econòmics, permetent que es puguin acreditar mitjançant un contracte de treball o una oferta laboral ferma.
Es crea també un Registre oficial d’Institucions i Centres d’Ensenyament Superior, que delimitarà quins centres són vàlids per a l’obtenció del permís. Tanmateix, resten excloses d’aquesta categoria les pràctiques no laborals i les activitats de recerca, fet que en limita l’abast per a determinats perfils acadèmics.
També s’obre la possibilitat que els familiars dels estudiants puguin sol·licitar autorització de residència des d’Espanya, sempre que es trobin en situació regular. No obstant això, una de les limitacions més criticades és l’exclusió dels menors d’edat, que a partir d’ara no podran cursar estudis a Espanya sota aquesta autorització.– Es flexibilitzen els requisits econòmics (possibilitat d’acreditació mitjançant oferta o contracte laboral).